JJCARE

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg thuis biedt het nodige comfort en ondersteuning voor de patiënt en de directe omgeving.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg richt zich op het bieden van verlichting van de symptomen, pijn en stress die gepaard gaan met ernstige ziekten. Het is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor jou en je familie.

Belangrijke aspecten van palliatieve zorg

  • Symptoombeheersing: Beheersing van pijn en andere ongemakkelijke symptomen.
  • Emotionele en psychologische ondersteuning: Aandacht voor je emotionele en mentale welzijn.
  • Communicatie en planning: Hulp bij het begrijpen van je ziekte en het maken van keuzes over je zorg.

Verschil tussen palliatieve fase en terminale fase

In beide gevallen gaat het over een ongeneeslijke situatie. Palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg. Palliatieve zorg richt zich op het leven, niet op het sterven. Terminale zorg is het laatste stukje palliatieve zorg, niet lang voor het overlijden. Palliatieve zorg kan in principe zelfs jaren gegeven worden, terminale zorg niet.

Wat is een palliatief statuut?

Als je palliatief bent en thuis verzorgd wordt, kan je een beroep doen op verschillende financiële tegemoetkomingen. Om in aanmerking te komen voor deze financiële tegemoetkomingen, moet je over het ‘statuut van palliatieve patiënt’ beschikken. Dit statuut kan je door de huisarts voor jou aangevraagd worden.

Voordelen palliatieve zorg

Onderzoek heeft aangetoond dat palliatieve zorg diverse voordelen oplevert:

  • Verhoogde levenskwaliteit voor zowel de patiënt als zijn naasten.
  • Vermindering van onnodige of niet-passende zorg, wat betekent dat minder belastende of agressieve medische behandelingen worden toegepast die niet meer zinvol of gewenst zijn.
  • Afname van ziekenhuisopnames, waardoor patiënten een langere periode in hun vertrouwde omgeving kunnen doorbrengen.

Toedienen palliatieve zorg

Palliatieve zorgen gaan verder dan het verlenen van hygiëniche zorg, het toedienen van medicatie en pijnbestrijding vormen ook een wezenlijk onderdeel van deze specifieke zorgen. Daarnaast zullen de thuisverpleegkundigen ook een actieve rol hebben in de emotionele ondersteuning van de patiënt en zijn naaste omgeving.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Een beperkt vast team van thuisverpleegkundigen biedt kwalitatieve totaalzorg, en communiceert en overleggen met de andere betrokken zorgverleners (palliatief netwerk, specialisten, huisarts, …). 

Een zorg of informatie aanvragen?

Onze dienst thuisverpleging werkt het hele jaar door, 7/7. In deze moderne tijden is bereikbaarheid, zeker in de zorgsector, erg belangrijk. 

Onze werkwijze in 4 stappen

Bel ons op het nummer
+32 51 792751

We komen op bezoek

Derdebetalers systeem Onze dienst thuisverpleging werkt volgens het zogenaamde derdebetalers systeem. Dit betekent dat wij onze erelonen rechtstreeks afrekenen met uw mutualiteit.

Identiteitskaart inlezen
Wanneer de verpleegkundige je komt verzorgen zal je ook bij elk bezoek je identiteitskaart (e-ID) moeten laten inlezen (wettelijk verplicht door RIZIV).

Wat Onze Patiënten Zeggen

Sebastian

Dikke aanrader!

Patricia

Bedankt voor de goeie zorgen. Topteam

Christine

Uitstekende verzorging!

Heb jij of je familielid thuisverpleging nodig?