Kennis

Blader door onze veelgestelde vragen voor snelle antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Ben je op zoek naar een betekenisvolle carrière als thuisverpleegkundige? Of wil je weten hoeveel een thuisverpleegkundige verdient en hoe je zelfstandig aan de slag kan? In dit artikel ontdek je alles over het beroep van thuisverpleegkundige: de taken, het loon, en de stappen om zelfstandig te worden.

Steeds meer verpleegkundigen kiezen ervoor om zelfstandig thuisverpleegkundige te worden, aangetrokken door de vrijheid en het aantrekkelijke loon. Tegelijkertijd blijft de vraag naar thuisverpleging stijgen door de vergrijzing en de toenemende zorgbehoefte in België.

Een zorgkundige speelt een cruciale rol in de gezondheidszorg en biedt uitgebreide ondersteuning aan patiënten. Hieronder bespreken we de belangrijkste taken van een zorgkundige, zodat je een goed beeld krijgt van wat dit beroep inhoudt.
Een gestructureerde equipe verpleegkundigen kan haar team uitbreiden met één of meerdere zorgkundigen. Hoewel de verpleegkundige steeds de eindverantwoordelijkheid draagt, kan deze een aantal taken delegeren naar een zorgkundige.
Hoewel thuisverpleging strikt genomen niet gratis is, worden de meeste verpleegkundige verstrekkingen rechtstreeks afgerekend met de mutualiteiten via de derdebetalersregeling. Ook is het tot op heden niet gebruikelijk voor thuisverpleegkundige diensten om remgeld aan te rekenen, waardoor de patiënt in normale omstandigheden niets zal aangerekend worden voor de verleende zorgen. Specifieke materialen nodig voor de zorg blijven natuurlijk wel steeds ten laste van de patiënt (bijvoorbeeld wondzorgmateriaal, de medicatie zelf, …).

Heb jij of je familielid thuisverpleging nodig?